Calconi kwartet

Het Calconi  Kwartet is in 1989 ontstaan bij een uitvoering van het ‘Allegro Moderato voor vier strijkkwartetten’ van Johannes van Bree met de strijkers van het Delfts studentenorkest Krashna Musika. Het spelplezier was aanleiding om als zelfstandig strijkkwartet verder te gaan.

Het kwartet speelt inmiddels dus al ruim 30 jaar samen en heeft een uitgebreid repertoire opgebouwd. Op de lessenaar stonden o.a. de klassieke en vroeg-romantische strijkkwartetten van Haydn, Mozart, Beethoven en Schubert, de laat-romantische kwartetten van Dvorák en Brahms en ook twintigste-eeuws werk van Ravel, Zemlinsky en Sjostakovitsj.

Het Calconi Kwartet heeft de afgelopen jaren lessen en Masterclasses ontvangen van Laurens van Vliet (Doelen Kwartet en RPhO), Benzion Shamir (Daniel Kwartet en RPhO), Jasper Le Clercq (Zapp4 Quartet), Joachim Eijlander (Rubens Kwartet), Ton Hartsuiker, Anner Bijlsma en Marcel Worms.   

Het Calconi Kwartet werkt daarnaast vaak en met veel plezier samen met gastmusici en andere artiesten. Dat heeft geleid tot uitvoeringen van het klarinetkwintet van Brahms, ‘Il Tramonto’ voor sopraan en strijkkwartet van Ottorino Respighi en vele pianokwintetten (o.a. Schumann, Dvorák, Dohnanyi en Sjostakovitsj). Ook waren ze met Schuberts 14e strijkkwartet “Der Tod und das Mädchen” onderdeel van het gelijknamige toneelstuk van Ariel Dorfman op een unieke locatie: de zolder van de destijds al verlaten voormalige TU-bibliotheek aan de Paardemarkt.

 In het lustrumjaar 2014 heeft het kwartet een interactieve voorstelling laten maken voor 4 dansers en 4 musici op de muziek van het 8e strijkkwartet van Sjostakovitsj o.l.v. choreografe Inge de Peinder.

In het lustrumjaar 2019 heeft het kwartet een programma gebracht met 2 vertrouwde medemusici: een opdrachtscompositie voor strijkkwartet en klarinet met en door Sybren Bijleveld en een selectie van liederen voor bariton en strijkkwartet van Elvis Costello met Jeroen Manders.

Staand: (vlnr) Marijn Bijleveld (viool), Richard van Calcar (viool), Marloes van Kemenade (altviool/contrabas);

Zittend: Franca Post (cello)