Op 6 maart 2014 vond in de Turbinehal van de Lichtfabriek, in het bijzijn van vele prominenten, waaronder de burgemeester van Haarlem Dhr. Bernt Schneiders, de première plaats van Kenau de Opera, een nieuw geschreven muziektheaterproductie voor professionele solisten, amateurkoor en een instrumentaal ensemble en Mylou Frencken als Kenau.

Bekijk de compilatie van Kenau de Opera:

Met bijna 2000 bezoekers, goede kritieken en bovenal een fantastische voorstelling kon Zangstudio Haarlem zich geen beter debuut wensen en heeft deze organisatie met Kenau de Opera haar plaats binnen het rijke culturele leven van Zuid-Kennemerland definitief ingenomen.

Kenau de Opera is, mede door de unieke samenwerking met bijvoorbeeld Haarlem Marketing, Fu Works, De Brugmakers, De Pletterij en de Bibliotheek, een wezenlijk onderdeel geworden van de Kenau hype die begin 2014 bezit nam van Haarlem. Met bijna 2000 bezoekers, een intensief educatief traject en overweldigende reacties van het publiek en in de pers, heeft het succes van Kenau de Opera ook onze verwachtingen overstegen. De door leerlingen van het Media College bewerkte filmbeelden uit Kenau de Film, die beschikbaar zijn gesteld door Fu Works, dienden deels als decor voor de opera. Samen met de moderne vormgeving en nieuw geschreven muziek is Kenau de Opera een productie geworden die men in Haarlem sinds lange tijd niet heeft kunnen zien, om met de woorden uit de recensie van Haarlem XL te spreken.

Het 66 leden tellende projectkoor startte haar repetities op 1 juni 2013 met het instuderen van het Kenaulied. Dit lied werd tijdens het Haarlemse Korenlint bij wijze van scratch aan het publiek aangeleerd. Zo’n 800 bezoekers deden mee aan deze scratch en de aftrap naar de première was een feit. Het Kenaulied gonst nog steeds door Haarlem en wordt regelmatig door koren geprogrammeerd. Het educatieve traject van Kenau de Opera was in een tijdsbestek van 3 dagen volgeboekt. Zo’n 400 scholieren kregen les in het Beleg van Haarlem en volgden een workshop zingen aan de hand van het Kenaulied. Op 4 maart woonden dezelfde leerlingen de voorgenerale bij van Kenau de Opera.

Inmiddels was voor het projectkoor en voor de solisten een intensieve periode aangebroken van regierepetities, in eerste instantie in onze gesponsorde repetitieruimte en daarna op locatie in de Lichtfabriek. Solisten repeteerden dagelijks; koor twee keer per week.

De maanden januari, februari en maart stonden in Haarlem geheel in het teken van Kenau. Het was nauwelijks mogelijk een krant open te slaan of er stond niet een artikel in over deze bijzondere Haarlemse vrouw, die tijdens het Beleg van Haarlem zo’n 300 vrouwen gemobiliseerd zou hebben om mee te vechten tegen de Spanjaarden. Er was een literaire avond, georganiseerd door de Bibliotheek, met muzikale opluistering door het koor van Kenau de Opera, er werd een nieuw bier gepresenteerd genaamd “Sterck Wijf”, wederom met muzikale omlijsting van het koor en van onze Haarlems Kenau Mylou Frencken en inmiddels deed de publiciteitscampagne van Zangstudio Haarlem ook haar werk.KENAU DE OPERA//Annechien Koerselmans ~ Zangstudio Haarlem

Het geheel heeft geresulteerd in volle zalen en twee volledig uitverkochte voorstellingen. In de periode eind april tot september van 2014 werd het Kenaulied ieder uur gespeeld door het carillon van de St. Bavo.

Cast en Crew Kenau de opera  (naar een idee van Token Bartman-Besse)

Kenau Simonszdochter Hasselaer – Mylou Frencken
Griete, dochter van Kenau – Bauwien van der Meer
Dyver Claissen, pleegdocher van Kenau – Petra Ehrismann
Wigbolt Ripperda, bevelhebber – Michel Poels
Luitenant de Vries/officier van justitie – Gerben Houba

Nazaten Kenau/burgers van Haarlem – Projectkoor van Zangstudio Haarlem
Spanjaarden

Muzikale leiding – Yt Nicolai
Piano – Abigail Richards
Slagwerk – Anneloes Meier
Hoorn – Joeri de Vente
Contrabas – Egon Kracht

Libretto en regie – Annechien Koerselman
Muziek – Willem Rosehoudt en Barbara Okma

Kostuumontwerp – Margot Koudstaal
Lichtontwerp -Nico Kraeima
Beeldprojecties/licht – Fu Works, Media College Amsterdam

Correpetitoren – Abigail Richards, Gerrie Meijers, Thijn Vermeulen

Choreografie/assistent regie – Billy Lord
Assistent kostuums – Anouk Lo A Njoe
Rekwisieten – Wim Poels

Zakelijke leiding/productie – Kirsten Visser
Publiciteit- Tinka Rood (Anna Catharina)
Producent – Zangstudio Haarlem