Deze cursus heeft reeds plaatsgevonden. Hou de website in de gaten voor info over een nieuwe editie.

In het voorjaar van 2018 organiseert Zangstudio Haarlem op 8 maandagen wederom de cursus “Muziektheorie en solfège voor (amateur)-zangers”. De cursus is met name bedoeld voor zangers die zelfstandiger willen worden bij het instuderen van hun koor- of solopartijen en zeer aan te bevelen! Een investering voor je ontwikkeling als (koor)-zanger! Scroll verder voor de data.

Beginnerscursus (19.00-20.30 uur)
De beginnerscursus is bedoeld voor zangers die aanlopen tegen het feit dat ze niet bekend zijn met het notenschrift en met het zingen van bladmuziek.
In 8 lessen van 1,5 uur wordt er, in een kleine groep (max. 12), een begin gemaakt met de muziektheorie, kennis van het notenschrift, melodische – en ritmische vorming, het zingen van bladmuziek en gehoortraining (solfège). Het bezit van een klavier (bv in de vorm van een app op tablet of smartphone of een mini-keybord) is noodzakelijk om zelf de melodie te kunnen vinden, intervallen te controleren en te spelen.
De cursus wordt afgesloten in de vorm van een toets waarbij je geacht wordt om zelf een stukje muziek in te studeren en in (kleine groepen) ten gehore te brengen. In principe ben je dan klaar om bij de volgende ronde de cursus voor gevorderden te volgen.

Gevorderden (20.30-22.00 uur)
Van de deelnemers van de cursus voor gevorderden wordt verwacht dat zij het notenschrift kennen en begrijpen (G-sleutel en/of F- sleutel). Eveneens wordt er in 8 lessen van 1,5 uur in een kleine groep (max 12), aandacht besteed aan gehoortraining (solfège), wordt het van blad zingen geoefend en komt analyse van de melodie, naast begrip van toonsoorten en akkoorden, aan de orde.
Het bezit van een klavier (bv in de vorm van een app op tablet of smartphone of mini-keybord) is bij de cursus voor gevorderden uiteraard ook noodzakelijk om zelf de melodie te vinden, intervallen te controleren en te spelen.
Ook deze cursus wordt afgesloten met een toets waarbij je geacht wordt (in een kleine groep) een zelf ingestudeerd stuk ten gehore te brengen.

Docent Kees van Unen
Kees van Unen is docent muziektheorie aan het Conservatorium van de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht en organist van de Laurentiuskerk te Heemskerk.  Daarnaast geeft hij lezingen over hedendaagse muziek. Als componist ontving hij opdrachten van o.a. de provincie Noord-Brabant en de stad Alkmaar. Zijn werken zijn uitgegeven bij Donemus en vastgelegd op CD.   www.keesvanunen.com

Lesdata en tijden 2018
8 jan, 22 jan, 5 feb, 19 feb, 5 mrt, 19 mrt, 9 apr, 23 apr
(niveau 1 – 19.00-20.30 uur | niveau 2 – 20.30-22.00 uur)

Locatie: Oud-Katholieke Kerk, Kinderhuisssingel 78, Haarlem

Lesmateriaal
– Tipboek “Muziek op papier” (Paperback (€ 17,50) of digitaal als app (gratis))
– Keyboard (mini-keyboard, of als app op tablet of smartphone)

Aanmelding
Opgeven kan door een mail te sturen naar post@zangstudiohaarlem.nl
Je hoort dan zo spoedig mogelijk of de cursus doorgaat (bij voldoende deelname). Daarna ontvang je informatie over de betaling. Twijfel je over of je je zal opgeven voor de beginnerscursus of voor de cursus voor gevorderden, neem dan contact met ons op voor overleg.

Kosten cursus: € 140.-
inbegrepen: 8 lessen à 1,5 uur
(aantal deelnemers:  minimaal 8, maximaal 12)